Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /homepages/18/d207282849/htdocs/chisinau/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /homepages/18/d207282849/htdocs/chisinau/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Obiceiuri de Anul Nou
 
 
    
  Comunitatea #Chisinau
 
 User Info & Key Stats   
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
08:57:51, Sunday, 23 September, 2018
32521 Posts in 2272 Topics by 6002 Members
Latest Member: fredricalbert
Comunitatea #Chisinau  |  Teme Generale  |  Traditzii si obiceiuri moldovenesti  |  Topic: Obiceiuri de Anul Nou

citate amuzante ale online-ului moldav
  0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: [1] Go Down Print
Author
Topic: Obiceiuri de Anul Nou  (Read 4078 times)
« on: 21:38:20, Saturday, 03 April, 2010 »
Apelsino4ika Offline
Scriitor emerit
****
Gender: Female
Posts: 706

View Profile

   Sărbatorile de iarna aduc cu ele miracolul Nasterii Domnului, a sfârsitului si inceputului de an. Insusirea fundamentala a acestor sărbatori este bucuria si speranta cu care omul intimpina trecerea de la anul vechi la anul nou, inceputul unei unei noi etape din viata, fiind si inceputul unei noi perioade de vegetatie din viata satenilor. Acesta este momentul de a saluta cu bucurie venirea Anului Nou, de a-l intimpina cu cintece si jocuri, daruri si urari exprimate prin traditii si obiceiuri cunoscute fiind : Colindele, Capra, Ursul, Plugusorul, Sorcova .

    Folclorul romanesc a grupat, obiceiurile in patru cicluri care concorda celor patru anotimpuri: obiceiuri de primavara, de vara, de toamna si de iarna, aceste din urma fiind deosebit de vaste, pe intreg teritoriul folcloristic , incarcate de semnificatii si simboluri pentru cultura noastra populara. Conform traditiei dupa lasarea secolului, flacaii din comuna, ce vor imbraca costumele caiutiilor, a caprei, cauta si impaca muzicanti (lautari) care ii vor insoti la parada mascatilor, desfasurata initial in fata multimii adunate in centrul satului in ultima zi a anului, apoi se transfera pe la casele gospodarilor, a fetelor de maritat si pe la rude, ducand cu ei si uraturile de bun augur. Tonul plugusorul sau uratul este dat de catre copii care, in ultima zi din an, in preajma amiezei, incep a umbla pe la case, rostind uraturi si primind in schimb colaci, fructe sau bani dupa posibilitatile gazdelor. Uratura cea mai des rostita este plugusorul, fiind strans legat de mitul fertilitatii. Către seara copii se retrag fiecare la casele lor, alaiul plugusorului fiind amplificat de cetele de mascati formate din caiuti, ursi, capre, banda jianu, caldarari etc.

    Desi nu se mai cunoaste in totalitate sensul acestor semnificatii si simboluri , intreg procesul ritualic al acestor datini se desfasoara respectand traditia transmisa din “ tata in fiu “ , mastile de o adevarata maestrie intruchipand diferite figure mitologice, costumele, excelarea invatarea dansului (jocul) ce il vor executa cetele si intreaga recuzita sunt pregatite din timp, necesitand multa atentie si respect, toate acordate acestor datini si obiceiuri.

http://bp3.blogger.com/_DSUCKj5lEis/R3QYzXcwF2I/AAAAAAAAAAU/S6rku_ka6d4/s1600-h/CRIM0208.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_DSUCKj5lEis/R3QjJXcwF8I/AAAAAAAAABE/kOhNs7Kd5D4/S269/CRIM0230.JPG
Logged
Reply #1
« on: 23:29:23, Sunday, 04 April, 2010 »
Eugen Offline
Operator
**
Posts: 683

View Profile

Pai nustiu nu am auzit demult sa se faca asa... nicaieri...
Logged
Reply #2
« on: 09:43:32, Monday, 05 April, 2010 »
Apelsino4ika Offline
Scriitor emerit
****
Gender: Female
Posts: 706

View Profile

dar eu am auzit, sunt famililii ce sarbatoresc asa cum se cuvine, mai ales in sate:)
Logged
Reply #3
« on: 12:58:53, Wednesday, 06 July, 2011 »
Johenyst Offline
Unde am nimerit?

Gender: Male
Posts: 4

View Profile

pe site nou la avizierul virtual momentan sunt afisate doar examenela ptr. restante. Stie cineva cind vor aparea intrebarile? Eu va spun celor care sau inscris la sociologie si nu numai lor multa bafta in anul II.
Logged
Pages: [1] Go Up Print 
Comunitatea #Chisinau  |  Teme Generale  |  Traditzii si obiceiuri moldovenesti  |  Topic: Obiceiuri de Anul Nou « previous next »
Jump to:  


Multzumiri celor ce au participat/participa la dezvoltarea comunitatzii

Responsabilitatea juridica pentru materialele si informatiile publicate in cadrul comunitatzii "#Chisinau" apartine in exclusivitate autorului, realizatorii acestui site declinandu-si orice responsabilitate in acest sens.

        Такси и экскурсии в Париже   Choisir Immobilier   Шпаклевка террако   Immobilier Versailles   Formation MS Project   Formation Primavera   Formation BTP   Formation gestion de projet   Formation management   Toute France   Publicité Internet   Logiciel de gestion de centre de formation  

Ig-Oh Theme by koni.
Page created in 0.063 seconds with 22 queries.